Uczniowie z Blichu najlepsi w okręgowych eliminacjach Olimpiady Wiedzy o Żywności.

30.11.2015 11:52

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP w Łowiczu wywalczyli tytuł laureata etapu okręgowego XVIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Emilia Pacek z klasy III Technikum Technologii Żywności zajęła pierwsze , trzecie miejsce- Piotr Jabłoński uczeń klasy II Technikum Technologii Żywności, piąte miejsce, uczennica klasy III Technikum Technologii Żywności Michalina Jaszczak.

W olimpiadzie wzięło udział 980 uczniów z całej Polski, z czego do etapu okręgowego, zakwalifikowało się 194. Etap okręgowy dla naszej szkoły, odbył się w Tomaszowie Mazowieckim, w dniu 27 listopada 2015r. i składał się z dwóch części: pisemnej w formie testu oraz części ustnej, w której uczniowie odpowiadali na wylosowane przez siebie pytania. Zakres wiedzy obejmował trzy bloki tematyczne: przetwórczy, analityczny i ekonomiczny. W okręgu łódzkim tylko 5 osób zakwalifikowało się do etapu centralnego, z czego 3 uczniów, to uczniowie naszej szkoły. Reprezentanci Blichu wykazali się olbrzymią wiedzą obejmującą tak szeroki zakres materiału. Sukces tym większy, że pokonali uczniów klas programowo wyższych. Zwycięzcy przystąpią w marcu do etapu centralnego w Poznaniu. Będą tam walczyć o indeks na wyższe uczelnie oraz zwolnienie z egzaminu pisemnego z poszczególnych kwalifikacji objętych danym zawodem. Do olimpiady uczniów przygotowywała pani mgr inż. Olga Kwapisz – Wojda nauczyciel przedmiotów żywieniowych na Blichu.

 

Olga Kwapisz - Wojda