Dzień otwarty w szkole na Blichu

22.03.2014 18:00

W dniu 21 marca 2014 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu zorganizowany został Dzień Otwarty. Od godziny 8.00 do 17.00 wspomnianego dnia szkołę na Blichu odwiedziło około 200 gimnazjalistów przybyłych z gimnazjów: w Łyszkowicach, Zdunach, Kompinie, Kocierzewie, Domaniewicach, Popowie, Kiernozi, Rybnie, Błędowie, Bielawach, Dmosinie, Żychlinie, Kozłowie Szlacheckim, Bolimowie, Żyrardowie oraz Gimnazjum nr 1, 2 i 3 w Łowiczu.

Przygotowani do prezentacji szkoły uczniowie klas pierwszych, drugich, trzecich i czwartych chętnie oprowadzali przybyłych po budynkach szkolnych, pracowniach, warsztatach. Gimnazjaliści mieli okazję obserwować próby taneczne zespołu „Blichowiacy”, degustować przekąski przygotowane przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz przyglądać się pracy maszyn rolniczych i warsztatowych. Uwagę gości przykuwały eksperymenty chemiczne wykonywane przez uczniów (pod kierunkiem nauczyciela) w jednej z pracowni w budynku A. Gimnazjaliści, którzy tego dnia pojawili się na Blichu mogli z bliska zobaczyć m.in. jak działa symulator nauki jazdy, halę z wózkami widłowymi i wiele innych maszyn stanowiących wyposażenie ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu. Uczniowie gimnazjów przekonali się, że młodzież z Blichu bierze udział w różnorakich olimpiadach i konkursach przedmiotowych oraz ma szeroką ofertę zajęć pozalekcyjnych.

Przybyli z zaciekawieniem słuchali opowieści o nauce w szkole na Blichu, o profilach kształcenia, które proponujemy na rok szkolny 2014/2015. Zainteresowaniem cieszyły się wszystkie szkoły:

  • Technikum Mechanizacji Rolnictwa,
  • Technikum Agrobiznesu,
  • Technikum Logistyczne,
  • Technikum Informatyczne,
  • Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych,
  • Technikum Technologii Żywienia,
  • Technikum Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej,
  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, kucharz,
  • Kursy kwalifikacyjne zawodowe: rolnik, kucharz – dwa semestry, technik rolnik, technik żywienia i usług gastronomicznych – trzy semestry.

Uczniowie szkół gimnazjalnych dowiedzieli , że w szkole na Blichu można uzyskać uprawnienia rolnicze, odbywać praktyki zawodowe w specjalistycznych gospodarstwach i ośrodkach w Niemczech, uczestniczyć w wymianach ze szkołami partnerskimi w wielu krajach Europy, brać udział w wycieczkach zawodowych i krajoznawczych, pozyskać dodatkowe kwalifikacje: operatora wózków widłowych, prawo jazdy kat. B i T, spawacza, barmana, specjalisty HACCP, pracować na najnowszym sprzęcie rolniczym (np. siewnik pneumatyczny, kombajn zbożowy, traktory).

Zapraszamy do Galerii zdjęć Mirosława Gładkiego (kliknij).

Piotr Sumiński