Poszerzanie kwalifikacji zawodowych nauczycielek przedmiotów żywieniowych – warsztaty z kuchni włoskiej

24.10.2025 11:30

W ramach projektu "Dobry zawodowiec - lepsza przyszłość" oraz stałego doskonalenia zawodowego nauczycielki przedmiotów żywieniowych – Agnieszka Golan, Olga Kwapisz- Wojda oraz Urszula Surma – uczestniczyły w specjalistycznych warsztatach kulinarnych poświęconych kuchni włoskiej. Warsztaty poprowadziła Beata Mońka.

 

Zajęcia miały na celu poszerzenie wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu przygotowywania tradycyjnych włoskich potraw, poznania zasad doboru produktów, kompozycji smaków oraz technik charakterystycznych dla tego regionu. Podczas warsztatów uczestniczki przygotowywały między innymi klasyczne dania takie jak risotto bianco, Zucchine con guanciale, Verdure in padella, Ossobuco alla Milanese, Minestrone invernale . Nauczycielki miały także okazję zapoznać się z nowoczesnymiinterpretacjami włoskich receptur, łączącymi tradycję z elementami kuchni fusion.

Udział w warsztatach stanowił ważny element rozwoju zawodowego, a zdobyte umiejętności zostaną wykorzystane podczas zajęć praktycznych z uczniami technikum żywienia i usług gastronomicznych. Dzięki temu młodzież będzie mogła poznawać autentyczne techniki kulinarne i rozwijać swoje pasje w kierunku kuchni śródziemnomorskiej.

Inicjatywa wpisuje się w działania szkoły na rzecz podnoszenia jakości kształcenia zawodowego i promowania nowoczesnych trendów kulinarnych wśród uczniów.

Agnieszka Golan
Olga Kwapisz- Wojda
Urszula Surma