Kurs dietetyczny podsumowanie

29.06.2020 21:00

W czasie trwającego dwa lata projektu unijnego "Moje kompetencje - moja przyszłość" uczniowie Technikum nr 2 kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli okazję wziąć udział w kursie dietetycznym.

Kurs liczył dwie edycje, każda z nich 90 godzin. Uczniowie mieli okazję poznać i pracować na programie do układania diet "Dietetyk-Pro". Część zajęć odbyła się w pracowni analizy, gdzie kursanci poznali pracę w laboratorium, oznaczali zawartość wody, kwasowość, zawartość chlorków, cukrów w wybranych produktach spożywczych. Uczniowie poznali zasady podstawowych diet i mogli wykorzystać praktycznie nową wiedzę sporządzając posiłki dietetyczne z podanych przepisów a czasem sami komponując właściwe posiłki z zakupionych surowców stosownie do schorzenia. Oprócz żywienia w podstawowych schorzeniach uczestnicy kursu nauczyli się układać jadłospisy, korzystać z nowo zakupionych norm żywienia i tabel składu i wartości odżywczej. Uczniowie zapoznani zostali z zasadami diet wegetariańskich, naturalnymi preparatami dietetycznymi, zastosowaniem ziół w dietetyce, elementami nutrigenomiki, wiedzą o zaburzeniach na tle odżywiania. Młodzież korzystała z zakupionego w ramach projektu sprzętu m.i.n. wag dietetycznych, sprzętu do sous-vide (cylkulatora, zgrzewarki próżniowej), urządzenia Termomix z bazą przepisów na platformie Cookidoo, blenderów, frytownicy beztłuszczowej, wytłaczarki do soków. Pracując na nowym sprzęcie kursanci porównywali wydajność, smak, wygląd i wartość odżywczą potraw z takimi samymi ale sporządzonymi tradycyjnie. Wiedza i umiejętności zdobyte na kursie znacznie wykraczały poza program technikum, pozwoliły nabrać nowych doświadczeń a także pomóc w wyborze drogi zawodowej w przyszłości.

Iwona Bogusiewicz-Kuś, Edyta Kłak