I Konferencja Branży Gastronomicznej "Klaster łączy środowisko"  

13.07.2016 21:49

W dniu 4 lipca 2016 r. doszło do bezprecedensowego spotkania branży gastronomicznej reprezentowanej przez pierwszy w Polsce Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży Gastronomicznej "Polscy Liderzy Gastronomii". Naszą szkołę reprezentowały nauczycielki żywienia P. Edyta Kłak, P. Iwona Bogusiewicz-Kuś i P. Olga Kwapsz-Wojda.

Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży Gastronomicznej "Polscy Liderzy Gastronomii'' reprezentowanego przez Pana Grzegorza Górnika – Akademia Kelnerska, Pana Jarosława Uścińskiego – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Panią Danutę Richert – ZSG w Rzeszowie, Wojciecha Ożoga – menagera, Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów, Ireneusz Jundziłła i Rafała Maneckiego – Portal Pracawgastronomii.pl – z grupą członków Klastra reprezentującą szkoły gastronomiczne i hotelarskie. Dyrektorzy i koordynatorzy szkół z Bieczy, Chełma, Czudca, Garwolina, Gorzowa Wielkopolskiego, Grodziska Wielkopolskiego, Hrubieszowa, Kędzierzyna-Koźla, Krotoszyna, Legnicy, Lubania, Łowicza, Łukowa, Miętna, Nysy, Olesna, Ostrołęki, Ostrzeszowa, Pilzna, Pyrzyc, Ryglic, Sieradza, Szczytna, Tarnowa, Warszawy, Wojsławic, Wojnicz i Żychlina na wspólnej konferencji, która odbyła się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie, spotkali się w celu wyłonienia kluczowych tematów współpracy oraz lidera grupy szkół.

Po merytorycznej ocenie propozycji zgłoszonych przez Zarząd Klastra wspólnie podjęto decyzję, że kluczowe tematy współpracy to:

 

1. Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem);

2. Akredytacja Klastra dla szkół;

3. Rozbudowa struktur regionalnych współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi - wzmocnienie pozycji Klastra;

4. Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego;

5. Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli;

6."Collage'', czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole mistrzów;

7. Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy;

8. Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli;

9. Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu facebook kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły;

10. Organizacja "Olimpiady gastronomicznej'';

11. Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek);

 

Pod koniec spotkania został wybrany Lider grupy na rok 2016 – 2017, a został nim Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im Fryderyka Chopina w Żychlinie, reprezentowany przez dyrektora szkoły Panią Annę Matczak-Gaj.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom oraz sponsorom: Żywiec Zdrój S.A. ,CSB Dystrybucja Herbaty Barnes & Watson, CQB House Sp.z o.o. Naturalne soki, Coffee Zone Sp. z o.o, Cukiernia Ambasadorska z Rzeszowa, Restauracja Moonsfera z Warszawy, Gastro Magic Service.

Grzegorz Górnik – Koordynator Klastra